Jäsenkirje 1/2022
Avaa viesti selaimessa

Hyvät Kipparit,  

Vaikka jääpeite vielä peittää meren Espoon rannoilla, tuleva veneilykausi on jo iha n kulman takana. Veneen kevättöitä tehdessä on hyvä myös muistaa samalla huoltaa ja ylläpitää kipparin osaamista navigoinnista ja erityisesti vesiliikenteen säännöistä. Parina viime kesänä vesillemme on tullut monia uusia ja harrastustaan aloittavia veneilijöitä.  Monet heistä ovat käyneet hankkimassa teoreettisia oppeja saaristo- ja rannikkolaivurikursseilla, ja heillä meriteiden säännöt ja muiden vesilläliikkujien huomioon ottaminen on jos ei ihan vielä selkärangassa niin ainakin tuoreessa muistissa. Meitä jo vuosia sitten oppimme hankkineita haluan muistuttaa siitä tosiasiasta että minkä kerran oppii, ei aina taida  - jos ei muista kerrata ja vähän virkistää muistiaan! Keväällä kannattaakin paitsi huolehtia veneen ja sen varusteiden kunnosta, myös kipparin “merikunnosta´. Haastankin kaikki kipparit kertaamaan alusten väistämissäännöt! Niitä noudattamalla meidän kaikkien on turvallista liikkua hienoilla ja keskikesällä varsin vilkkaasti liikennöidyillä välillämme.  

Martti Helamaa, kommodori 


SÄÄILTA 16.5.2022 

Suvisaariston Navigaatioseura, Espoon Kipparit ja Sökö Sommarö FBK VPK järjestävät jäsenilleen veneilysää-koulutusta Sääneuvoksen johdolla torstaina 19.5.2022 klo 17.30 alkaen. 
Sääneuvoksena toimii meteorologi Petri Takala, jolla on takana yli kolmen vuosikymmenen kokemus sään ennustamisesta. Ennen Sääneuvokseksi ryhtymistä hän on toiminut eri sääpalveluissa mm. merisäävastaavana. Hänellä on myös kokemusta surffauksesta ja surffilautojen valmistamisesta ja korjaamisesta. 

Veneilysää-koulutustilaisuudessa tutustutaan vähän syvemmin tuuleen ja muihinkin vesilläliikkujaan vaikuttaviin sääilmiöihin. Koulutuksessa käsitellään mm. seuraavia aiheita: Sään synty ja ilmastolliset tuulivyöhykkeet, ilmanpaine ja tuuli, mitä pilvistä voidaan päätellä, tyypillisimmät paikallisilmiöt (Suomi ja ulkomaat), ukkospilvet ja puuskarintamat, ilmamassan ja säärintamien vaikutus tuuleen ja näkyvyyteen, ja keskituuli ja puuskat sekä merellä että sisävesillä 

Tarkoitus kuitenkin on, että kurssille voi osallistua kuka tahansa, eikä minkäänlaista alkutietoa säästä edellytetä. Iso osa koulutuksesta muodostuu osallistujien kysymyksistä ja niihin kaikkiin yritetään löytää vastaukset. Luennoija on motivoitunut löytämään vastauksia myös kysymyksiin, joihin ei ennen ole osattu vastata. 

Koulutus pidetään Suvisaariston VPK:n tiloissa osoitteessa: Matasaarentie 1, 02380 Espoo. 
Koulutus maksaa SuNS:in ja EK:n jäsenille 20€. Maksu suoritetaan paikan päällä ensisijaisesti korttimaksuna tai vaihtoehtoisesti käteisellä. Mukaan mahtuu 40 ensin ilmoittautunutta. Ilmoittautumiset 9.5. mennessä. 

Tilaisuudessa on tarjolla myös pientä purtavaa, sekä kahvia/teetä. 
Tervetuloa mukaan, ilmoittautumislinkin löydät Espoon Kipparien nettisivujen uutisesta: 
https://www.espoonkipparit.fi/index.php?id=5&news_id=264 

ESPOON KIPPARIEN MARTTI HELAMAA ON NAVIGAATIOLIITON UUSI PUHEENJOHTAJA 

Espoon Kipparien kommodori Martti Helamaa on valittu 20.3.2022 pidetyssä Suomen Navigaatioliiton vuosikokouksessa liiton uudeksi puheenjohtajaksi. Toimikausi alkoi vuosikokouksesta ja kestää kaksi vuotta. Liittoa edellisen kaksivuotiskauden luotsannut Heimo Valtonen (Tampereen Navigaatioseura) ilmoitti kokouksella, ettei henkilökohtaisista syistä ollut käytettävissä jatkokaudelle ja Martti valittiin uudeksi puheenjohtaja yksimielisesti.  

Liittohallituksen neljästä erovuoroisesta jäsenestä vaihtui kolme. Luottamustehtävistään luopuivat Päivi Rahkonen (Lahti), Aarre Salmi (Uusikaupunki) ja Juha Pitkänen Espoon Kippareista, ja vain Saloa edustava Erja Lähteenoja valittiin jatkamaan seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Uusina jäseninä liittohallitukseen valittiin: Christer Lagerström (Tammisaari), Janne Ruuti (Tampere) ja Pasi Salminen (Lahti). 

Tavanomaisten sääntömääräisten asioiden lisäksi liiton väistyvä puheenjohtaja esitteli vuoteen 2027 kantavan liittohallituksen strategialinjauksen. Seuraava liittokokous järjestetään 19.3.2023 Tammisaaressa. 

KIPPARIEN JUHLAPURJEHDUS ELOKUUSSA 

Espoon Kipparien perustamisen 60. merkkivuoden juhlintaan vaikuttaa edelleen vahvasti pandemian varjo – jonka toki jo toivomme väistyvän. 

Seuran syntymäpäivänä voidaan pitää 23.8.1962, jolloin perustamisasiakirja on päivätty. Yhdistysrekisteriin seura merkittiin 19.9.1962 ja se hyväksyttiin vastikään perustetun Suomen Navigaatioliiton jäseneksi 14.12.1962 ja se oli kymmenes siihen liittynyt seura. 
Syntymäpäivää juhlitaan 16.8.2022 Helsingin halkolaiturista lähtevällä juhlapurjehduksella m/aux Svanhildilla. Purjehdukselle ilmoittautuminen avataan Kipparien nettisivuilla kesäkuun alussa ja mukaan pääsee edullisella jäsenhinnalla 60 jäsentä ilmoittautumisjärjestyksessä.

SUOMEN PARAS AVOMERILAIVURI JÄLLEEN ESPOON KIPPARIEN KURSSILTA 

Perinteinen Arvo Heikki Sainion muistopalkinto on jaettu vuodesta 1987 lukien. Sen saajaksi tutkintolautakunta valitsee tähtitieteellisen merenkulun tutkinnossa täydet 30 pistettä tehtävistä saaneen, joka on vastannut myös ylimääräiseen jokerikysymykseen parhaalla ja selkeimmällä tavalla. Viime vuodesta 2021 alkaen palkinnon jakamissääntöjä on jouduttu muuttamaan, kun yhdestä vuosittaisesta avomeritutkinnosta siirryttiin useamman, seurojen tarpeisiin perustuvan, tutkinnon järjestämiseen vuoden mittaan. Nyt paras suoritus valitaan näistä kaikista joulukuun tutkinnon jälkeen ja palkinnon voittaja julkistetaan maaliskuussa järjestettävässä liittokokouksessa. 

Tänä vuonna palkinto myönnettiin vuoden 2021 parhaasta suorituksesta Espoon Kipparien kurssilla opiskelleelle Markku Alholle, jonka vastauksia luonnehdittiin ylivoimaisiksi selkeydessä ja perusteellisuudessa. Kurssin opettajana oli Teijo Toivonen. 

Kipparien johtokunta luovutti voittajalle Navigaatioliiton myöntämän kunniakirjan ja seuran puolesta ´Suomen parhaalle avomerilaivurille 2021´ omistetun pienoissekstantin. Julkiset onnittelut vielä hienosta suorituksesta! 

SYKSYN LAIVURIKURSSIT JO SUUNNITELTU 

Vahvasti viime aikoina suosiotaan kasvattaneet laivurikurssit tulevat jatkumaan Espoon Kipparien opettajien johdolla Espoon työväenopistossa ja Kirkkonummen kansalaisopistossa. Kurssit alkavat syyskuun ensimmäisellä viikolla ja tähtäävät 16.12.2022 pidettäviin tutkintoihin. Entiseen tapaan tarjolla ovat kaikki kurssitasot: saaristo- rannikko- ja tähtitieteellisessä merenkulussa.  

Koko lukukauden kestävien laivurikurssien lisäksi Tapiolassa tullaan järjestämään suositut intensiivikurssit niin saaristo- kuin rannikkomerenkulussa. Asiaan jo ennalta perehtyneille suunnatulla kurssilla käydään läpi kurssien koko 28 oppitunnin sisältö kahdessa peräkkäisessä viikonlopussa. Kurssit alkavat 10.9.2022 ja ne tähtäävät 23.9.2022 järjestettävään tutkintoon. 

Espoon kursseille ilmoittautuminen alkaa ILMONETissa keskiviikkona 25.5.2022 klo 12:30. Kirkkonummen kurssille ilmoittautuminen alkaa myöhemmin kesällä osoitteessa: https://opistopalvelut.fi/kirkkonummi/courses.php?l=fi#pos-4-17 

 

JÄSENMAKSUT

Espoon Kipparit ry:n jäsenmaksulaskut on lähtetty varsinaisille jäsenille 12.2.2022.
Olethan muistanut maksaa vuotuisen 15 euron jäsenmaksun seuran tilille?

Jos tiedät olevasi jäsen etkä ole saanut jäsenlaskua sähköpostiin, tarkista ensi roskapostikansiosi ja ota sen jälkeen yhteyttä info@espoonkipparit.fi- ettei jäsenyytesi makstamattomuuden takia katkea!

Muistathan pitää yhteystietosi ajan tasalla jäsenrekisterissämme!.
Muutokset voit tehdä itse, kirjautumalla jäsentietojen ylläpitoon nettisivuilla (ohjeet löytyvät etusivun "kirjaudu"-painikketta klikkaamalla).
Voit myös lähettää uudet yhteystiedot yhdistyksen sähköpostiin info@espoonkipparit.fi

 

Jos et halua vastaanottaa uutiskirjettä, kirjautumalla sisään voit päivittää tietosi.