Jäsenillassa Pidä saaaristo siistinä ry

1.3.2018

 Espoon Kipparien jäsenillassa 28.2.2018 kuultiin mielenkiintoista ja tärkeää asiaa veneilyn ympäristövaikutuksista, kun Katriina Murto esitteli Pidä Saaristo siistinä yhdistyksen toimintaa ja kertoi laajasti siitä, miten vastuullisen veneilijän kannattaa toimia merellä ja satamissa.

Pidä saaristo siistinä on yhdistys, jonka tehtäviä ovat ympäristönhoito ja jätehuolto saaristossa, erilaiset ympäristöprojektit ja ympäristötiedotus ja sen tavoitteena pitää vesillä liikkumisen ympäristövaikutukset mahdollisimman pieninä. PSS on perustettu yksittäisten kansalaisten toimesta 1969 Turun saaristossa.

Illassa esiteltiin myös kuvin ja sanoin viime vuonna valmistunut Saaristomeren huoltoalus M/S Roope, jonka pituus on 24 ja leveys 9 metriä, eli edeltäjäänsä kahdeksan metriä pidempi ja peräti viisi metriä leveämpi. Aluksessa on 100 neliömetriä kansitilaa, 20 kuution lietesäiliöt ja kantavuutta komeat 50 tonnia.

Lisäksi keskusteltiin 2010 julkaistusta Roope-satamaohjelmasta, jonka tavoitteena on venesatamien kehittäminen niiden koosta riippumatta niin, että ympäristön huomioivat toimintatavat ja ajatusmallit leviäisivät niin sataman pitäjien kuin veneilijöidenkin keskuudessa. Ohjelmassa on mukana jo 43 satamaa niin mereltä kuin sisävesiltäkin.

Yksittäisenä käytännön vihjeenä kaikille veneilijöille PSS haluaa painottaa myrkkymaalien oikeita käyttötapoja. Parasta ympäristöllä olisi, jos ne voisi jättää käyttämättä. Jos kuitenkin on pakottavaa tarvetta maalata, joka kevät ei pitäisi tehdä ylimaalausta, vaan tyytyä olemassa olevan maalin paikkaamiseen. Myös käytettävän antifouling (tai lowfouling) maalin laatuun tulee kiinnittää huomiota: kuparin määrän ei tarvitse olla 30 painoprosenttia, 7% riittää vallan hyvin ja se on turvallisempaa.

 

Kesällä 2017 käyttöön otettu uusi M/S Roope (kuva PSS ry)

---

Lisätietoja löytyy netistä
pidasaaristosiistina.fi
siistibiitsi.fi
blastic.eu
changeantifouling.com
facebook.com/pidasaaristosiistina