Tuplapronssia merikarttakisasta

13.4.2019

Merikarttanavigoinnin Suomen mestaruudesta kisattiin 13.4.2019 Tapiolassa. Espoon Kipparien isännöimään loppukilpailuun saapui karsintakilpailun perusteella kutsuttuina 17 osanottajaa.

Visaisia ja pieniä kompiakin sisältäviä tehtäviä ratkottiin sekuntikellon tarkkuudella. Tarkan työskentelyn ohella jokainen työskentelyyn käytetty minuutti huomioitiin pisteytyksessä. Nyt kilpakenttänä oli ensimmäistä kertaa suurikokoinen Helsingin edustan karta, jonka mittakaava 1:20000 antoi oman lisämausteensa ratkontaan. Mittakaava vaikutti myös pistelaskentaan, sillä parantuneen paikannustarkkuuden takia koordinaattipoikkeamien virhepisteet oli aikaisempaan verrattuna tuplattu.

Joukkuekilpailu oli karsintojen jälkeen tiukka, sillä parhaan ja kuudennen piste-ero oli alle 10%! Johdossa oli vain muutaman pisteen turvin Espoon Kipparit, mutta selvää oli, että finaalin jälkeen järjestys voisi olla mikä tahansa.

Kun tuomariston kiireisen rupeaman jälkeen käytiin läpi tehtävien oikeat ratkaisut, jännitys kohosi silmin nähden. Tulosten julkistamisen alkaessa klo 15:15 monen mieleen hiipi epäilys omasta suoriutumisesta - kaiken ratkaisisi lopulta se, miten muut olivat onnistuneet!

Ensin julkistettu seurojen paremmuusjärjestys antoi viitteitä myös henkilökohtaisesta menestyksestä. Suomen parhaiten navigoivan seuran tittelin korjasi tänä vuonna Tampereen Navigaatioseura, toisena oli Borgå Navigationsklubb ja viime vuoden mestari, Espoon Kipparit jäi tylysti kolmanneksi - voitettu pronssi kuitenkin.

Odotetuin tieto oli vuoden 2019 henkilökohtainen mestaruus. Totuttuun tapaan merikarttatyöryhmän puheenjohtaja Dani Sipilä alkoi luetella osallistujien nimiä käännetyssä paremmuusjärjestyksessä ja jokainen tietysti toivoi ettei luettelossa seuraavana kuuluisi omaa nimeä! Kun vain mitalikolmikko oli enää jäljellä, todettiin, että kaikki näistä olivat jo aiemmin useampikertaisia mestareita - haastajat jätettiin odottamaan vuoroaan.

Tässä vuoden 2019 Merikarttamestari ja mitalistit:

1. Jim Eriksson, Borgå Navigationsklubb rf
2. Anssi Kukko, Tampereen Navigaatioseura ry
3. Teijo Toivonen, Espoon Kipparit ry

Espoon Kipparien menestyksen joukkuekilpailussa varmisti Malin Schönberg 8. sijallaan. Valittavasti seuran kolmas finaaliin kutsuttu edustaja ei päässyt paikalle.

 title=

Mitalistit vasemmalta oikelle:
Teijo Toivonen (III), Jim Eriksson (I), Anssi Kukko (II)     
Kuva: Malin Schönberg

 title=