Syyskuun poikkeukselliset laivuritutkinnot

30.9.2020

Suomen Navigaatioliitto peruutti huhtikuulle suunnitellut laivuritutkinnot ja siirsi ne pidettäväksi 25.9.2020. Näin aiempaan ylimääräiseen syyskuun tenttitilaisuuteen tuli pidettäväksi poikkeuksellisesti myös tähtitieteellisen merenkulun tutkinto.

Espoon Kipparit järjestää tutkinnot Espoossa ja tällä kertaa erityistä päänvaivaa valmisteluissa tuotti koronatilanteen vaatimat muutokset käytännön järjestelyissä tutkintopaikalla. Tiedossa oli, että vaatimukset lisätyistä turvaväleistä vaatisi käyttöön useampia luokkahuoneita ja sen myötä lisää tutkinnon valvojia. Lisäksi oli mahdotonta ennalta arvioida, miten paljon kurssien pakollinen puolen vuoden keskeytys vaikuttaa osallistujamääriin ja miten monta itseopiskelijaa ja nettikurssilaista haluaa päästä osoittamaan osaamistaan tutkintoon.

Tutkinnon ennakkoilmoittautumisesta, puolitoista viikkoa ennen tilaisuutta, tehtiin pakollista ja saatujen kokemusten perusteella menettelyä tullaan jatkamaan kokeilun perusteella tulevaisuudessa.

Tutkintoon osallistui yhteensä 58 henkilöä, mikä oli vähän odotettua vähemmän. Harvennetulla istumajärjestyksellä osallistujat sijoitettiin kolmeen eri luokkaan. 

Tätä kirjoitettaessa tutkinnot on jo arvosteltu ja tulokset näyttävät melko tavanomaisilta. Saaristomerenkulussa tehtiin 39 suoritusta ja keskiarvo asettui tavanomaisen hyvään 24,3 pisteeseen. Rannikkotutkinnon yhdeksän osallistujaa pääsivät puolestaan 24,4 pisteeseen. Tähtitieteellisen merenkulun kahdeksan tuntia kestävään koitokseen osallistui kymmenen kokelasta, jotka menestyivät suorastaan erinomaisesti, heidän keskiarvonsa kohosi huikeaan 27,4 pisteen lukemaan, maksimi kaikilla tutkintotasoilla on 30 pistettä.

Kovasta tasosta huolimatta täysiä pisteitä ei tällä kertaa saavuttanut kukaan ja kaksi saaristotentin osallistujaa joutui pettymään pistemäärän jäädessä hyväksymisrajan alle. Sekä saaristo- että avomeritutkinnossa parhaana pistemääränä oli 29,5 ja rannikkotutkinnossa vastaavasti 28. 

Tutkinnossa saavutetut pistemäärät löytyvät täältä>>

Seuraava tutkintotilaisuus järjestetään 11.12.2020 ja siihen ilmoittautuminen>> on avattu.